Välj rätt maskinvara när man köper en ny datorPick the right Hardware when Buying a new PC


Hur CPU, RAM, grafik och hårddisk är viktigt när man köper en ny dator eller uppgradera en befintlig, och varför det beror på vad du använder datorn för

Illustration: Gordon McAlpin

Det finns fyra huvudkomponenter till en dator, och det finns fyra saker som de flesta människor använder en ny dator för. Det gör sexton kombinationer, så vi har skapat denna behändiga diagrammet. Oavsett om du vill använda din dator för webben, spel, kontors appar eller musik apps, olika delar av datorn blir mer eller mindre viktiga. Följ tillsammans med diagrammet medan vi diskutera!

Några definitioner

CPU

Centralenheten, eller CPU är hjärnan i din dator. Det består av en eller flera kärnor (vanligtvis två eller fyra) som är i stånd att göra flera saker, eller köra mer än en process på samma gång. Bättre processorer är snabbare och har fler kärnor, men är också dyrare.

Bagge

Random Access Memory, RAM, eller bara minne, hänvisar till markerna i datorn som tillfälligt lagrar data i farten. Ju mer RAM, så det är bättre nästan alltid rätt val till max ut RAM, och denna typ av uppgradering är billig och relativt lätt att utföra.

GRAFIK

Datorns grafik antingen integreras i moderkortet (moderkort) på datorn, eller styrs av ett kort som ansluts till detta moderkort. Vanligtvis, kortbaserade grafik är starkare, snabbare och bättre än integrerad grafik.

HÅRDDISK

Mer korrekt kallas masslagring, som omfattar både hårddiskar (med en skiva eller platta, som innehåller data) och solid-state-enheter (som lagrar uppgifter om chips, liknande minnet), är masslagring där alla dina saker är bosatt, från musik, filmer, Windows till din familj bilder. Även utländska naturkatastrofer har tillfälligt spetsade priser, är masslagring fortfarande mycket billigt. En hel del är bra, eftersom du fylla upp snabbt.

Datorns huvudsakliga användning

WEBBEN

Om du i första hand använder datorn för att surfa, inklusive Flash-baserade spel, Google Docs, webb e-post och Pandora musik, är då en dual-core eller bättre processor ett måste. Du vill så mycket RAM-minne som du kan bära, som Flash-baserade webbplatser äta upp det tillgängliga minnet. Genomsnittliga grafik kommer att få med böter, som webbspel är på enkel sida. Och du behöver inte en stor hårddisk alls, eftersom nästan allt lagras i molnet.

GAMING

Om du spelar den senaste och bästa spel, du vill ha en quad-core processor, mycket RAM (och 64, bitars Windows för att komma runt RAM begränsning i 32-bitars Windows), ett bra grafikkort och en stor hård kör. Spel tar upp plats. Nu, om du spelar retrospel, eller ens ett spel gjort tre eller fyra år sedan, då du inte behöver den senaste av någon av dessa saker.

OFFICE APPS

Microsoft Office eller dess konkurrenter kräver inte mycket i vägen för PC-teknik, om du gör galen 3D-grafer eller massiva kalkylprogram. Några hundra dollar PC kommer klara uppgiften bra. Kom bara ihåg att Microsoft Office kostar pengar, och den fria Google Dokument kan göra jobbet lika bra.

musikappar

Om du kör en fristående musik app som Spotify eller iTunes, kan det använda upp en orimlig mängd CPU och RAM, eftersom de inte är mycket effektiva program. Därför är det viktigt en dual-core processor med minst 3 GB RAM. Spotify spelar musik från molnet, så en stor hårddisk är inte nödvändigt. iTunes spelar MP3-filer, och om du har en stor samling, behöver du lagringsutrymme. Varken app behöver mycket i vägen för grafik, eftersom ljudet är saken. På tal om ljud, har de flesta datorer inbyggda ljudfunktioner som kan hantera en fem högtalare stereo med lätthet.

Nu när du vet vad varje komponent i datorn gör, och du har det i ditt sinne vad du ska använda den datorn för, kommer du att informeras bättre nästa gång du köper en ny eller uppgradera!

Rekommenderas av ReviverSoft

Registry Reviver kommer att hitta och åtgärda problem, och återställa optimal datorns prestanda snabbt, enkelt och säkert.

ladda ner nu
  • Flint IT

    This chart is really useful and handy, thanks. We often find that people have little idea of what the CPU, RAM and Hard Drive really do and it can mean they buy top end, high spec computers which are way above their needs. Hopefully the great information you’ve provided here can help save people money and get the PC which is best for them.

  • Thanks, Flint!

Att ha
Datorproblem?

Ta en gratis
Windows-registret scan
att hitta fel som kan
orsaka datorproblem.


Hittade du inte svaret?
Ställ en fråga till vår community av experter från hela världen och få svar på ingen tid alls.

våra produkter
Se alla produkter →

Vi utvecklar produkter som hjälper reparera, optimera och underhålla din dator för dig

Driver Reviver
Återställa maximal prestanda och funktionalitet till din dators hårdvara.
Registry Reviver
Återställ maximal effektivitet och grad av datorns Windows-registret.
Security Reviver
Snabbt och säkert ta bort säkerhetshot, hindra dem från att upprepas och skydda din dator.
prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få gratis tips och råd om hur
att reparera, underhålla och optimera din dator

Redigera översättning
Maskinöversättning (Google):
Laddar ...
Kopiera till redaktören
or Avbryt