Integrated Graphics vs Dedikerade Grafik: Vad är skillnaden?Integrated Graphics vs. Dedicated Graphics: What’s the Difference?


Integrated Graphics
Illustration: Gordon McAlpin

Oavsett om du äger en stationär dator eller en bärbar dator, kommer grafikmaskinvaran i din maskin i två mycket distinkta smaker. Integrerade grafikhårdvara delar din dators minne med resten av datorn. Med andra ord, har den ingen RAM för sig. Dedikerad grafikhårdvara har sitt eget minne och kan även ha sin egen hjärna, som kallas en GPU eller Graphics Processing Unit.

Vad innebär det för dig? En PC med integrerad grafik begränsas av hur mycket minne hela din dator har. Delar minne innebär att du kommer att kunna köra fast en stor del av tiden, särskilt när du har en hel del grafik på skärmen. Annat än minnet, integrerad grafik (identifieras av vanligen är från Intel) har oftast sämre hårdvara till sina hängivna kusiner. Även när du inte spelar spel, gör integrerad grafik och Windows inte gillar varandra. Windows Aero-gränssnittet lider verkligen. Och tittar på en film på din dator medan du gör något annat samtidigt? Glöm det!

En PC med dedikerad grafik har sitt eget minne, som sträcker sig från 512 megabyte på upp till flera gigabyte. I en stationär dator, kommer dedikerad grafik att vara på sitt eget kort som ansluts till moderkortet. På en bärbar dator, det är fortfarande en del av moderkortet, men kommer att ha sina egna minneskretsar bredvid. Dedikerad grafik kan fortfarande variera mycket i kvalitet, men i allmänhet, kommer att överträffa integrerad grafik. Att ha en egen RAM innebär att ditt system är inte att kämpa för minnet med grafikhårdvara. Dedikerad grafikhårdvara med egen GPU innebär att du inte slåss din dator efter CPU- tid, heller. Vissa entusiaster har till och med två dedikerade grafikkort med en bro mellan dem för extra grafisk kraft, och denna metod är inte så dyrt som du tror.

Den som vill göra flera saker en hel del, eller se filmer på din dator, eller göra något som har att göra med 3D-grafik (t.ex. spel) kommer att ha en bra grafikkort för sina skrivbord, eller en bärbar dator som har en nVidia eller ATI klistermärke på den. Dessa är de två viktigaste grafiktillverkare, och en sådan dekal berättar den bärbara datorn har ägnat grafik ombord och kommer att prestera bra.

Tänk på att ett grafikkort uppgradering ofta kräver en ny strömförsörjning. Kontrollera etiketten för minsta spänningskrav och kolla upp på din strömförsörjning när du öppnar upp ditt fall för att se om ditt nätaggregat är tillräckligt bra.

En sista tanke: Om du har fått en trög dator, kan ett nytt grafikkort inte vara svaret. Försök att köra igenom våra Nio steg och se om du kan åtgärda problemet utan att behöva uppgradera. Lycka till!

Rekommenderas av ReviverSoft

Registry Reviver kommer att hitta och åtgärda problem, och återställa optimal datorns prestanda snabbt, enkelt och säkert.

ladda ner nu
 • Brett Duncan

  Graphics cards are not always the answer, since you won’t need them 24/7. I personally would choose 16 GB RAM over 12 GB RAM + 2 GB VRAM (as an example) in a computer. However gamers who need 16 GB all the time should get a graphics card.

 • http://www.reviversoft.com/ Mark Beare

  Agree with you here Brett. A RAM upgrade is always a great first place to go for an upgrade, especially considering how cheap it is.

 • maneesh

  my laptop contain intel hd graphic 4000 and amd radeon 8600 garaphics in this both graphic i dnt what is what .in my laptop specifications it was written i have 1 gb dedicated graphic iam aa video gamer i need to upgrade the the graphics to at least 2 gb or 3gb can i upgrade help me

 • VR

  Buying cheap 2or3or4 GB graphics card isn’t gonna benefit and the motto is,higher the cost,Better the card.and also look for the number like,for nvidia-gt610,gt620…gtx650gtx660….higher the last two nos, better the performance(if you have a desktop).

  In a laptop,it is mere impossible to upgrade your graphics and the better choice is to sell your old one and buy a new one with more specs.

 • Geraldine Grace Gabriel

  How about the AMD radeon HD? is it good or not?

 • VR

  Not all of them. The lower/ cheaper ones are crappy.But the higher ones (whch have been give new names under R series) awesome.A R7 can play most games with medium to ultra with not much fps drop. But still, higher the numbers, better the performance. ie; a R7 270 wont be a match to a R9 290X. So, if you budgets are tight, dont buy and HD series or nvidia gt series, instead get a little more money and buy atleast a R7 ( and if you are lucky, you may find a second hand R9 that someone havent used cause it wont work in their pc for the price of a R7, that’s how i got my R9 290X) And for those who wants to buy a gtx 690, think about R9, same performance, lower priced. Amd i doing a great jb with their cheap yet the most powerful ones and gfx cards that are also cheap and does the work it is made for. nb: Amd processors are way better than intel ones, just compare an i7 and any of the processor from Amd FX series.

Att ha
Datorproblem?

Ta en gratis
Windows-registret scan
att hitta fel som kan
orsaka datorproblem.


Hittade du inte svaret?
Ställ en fråga till vår community av experter från hela världen och få svar på ingen tid alls.

våra produkter
Se alla produkter →

Vi utvecklar produkter som hjälper reparera, optimera och underhålla din dator för dig

Driver Reviver
Återställa maximal prestanda och funktionalitet till din dators hårdvara.
Registry Reviver
Återställ maximal effektivitet och grad av datorns Windows-registret.
Security Reviver
Snabbt och säkert ta bort säkerhetshot, hindra dem från att upprepas och skydda din dator.
prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få gratis tips och råd om hur
att reparera, underhålla och optimera din dator

Redigera översättning
Maskinöversättning (Google):
Laddar ...
Kopiera till redaktören
or Avbryt